Najlepsze kosmetyki naturalne

Najlepsze kosmetyki naturalne

Wszystko na temat kosmetyków naturalnych.

Wpisy z Luty, 2010

  • Piękna cera dzięki minerałom

    Data:
    25 lutego 2010
    Dodał:
    Darish
    Dyskusja:
    brak komentarzy
    Kategorie:
    Ciekawostki, Kosmetyki naturalne
    Tagi:

    Coraz więcej kobiet, nie tylko w Polsce ale i na świecie odkrywa zalety kosmetyków mineralnych. Kolejne firmy kosmetyczne wprowadzają takowe do swoich ofert. Dlaczego warto je kupować? Jeśli jeszcze tego nie wiesz, musisz przeczytać poniższy artykuł. Być może wkrótce i ty postawisz je na swojej toaletce.

    W obecnych czasach, coraz to więcej kosmetyków produkowanych jest na bazie dobroczynnych minerałów. Dlatego coraz częściej możemy spotkać się nie tylko z mineralnymi podkładami czy pudrami ale również z kosmetyką kolorową zawierająca minerały. Wśród nich możemy odnaleźć cienie do powiek, wygładzające szminki z naturalnym pigmentem bądź kredki do oczu.

    Produkty kosmetyczne dzięki temu, że są bardziej naturalne, są również bardziej przyjazne dla naszego zdrowia i urody. Ich naturalne pochodzenie nie wywołuje podrażnień skóry jednocześnie zapewniając perfekcyjny makijaż.

    Kosmetyki organiczne zostały stworzone specjalnie dla osób będących w stanie rekonwalescencji po zabiegach dermatologicznych czy też chirurgicznych. Oczywiście z czasem ich liczne zalety sprowadziły zainteresowanie na owe produkty zarówno ludzi show biznesu jak i przeciętnych kobiet. Wszystko za sprawą coraz większej dostępności produktów naturalnych.

    A oto kilka zalet kosmetyków naturalnych:

    • nie podrażniają skóry,
    • są tolerowane przez osoby cierpiące na różnego rodzaju alergie,
    • nie zatykają porów, dzięki czemu nie przyczyniają się do powstawania wykwitów na skórze,
    • stanowią naturalna warstwę ochronną przed szkodliwym działaniem promieni UV,
    • kosmetyki mogą być stosowane nawet przy silnym trądziku,
    • dzięki naturalnemu pochodzeniu preparaty są przyjazne dla skóry,
    • kosmetyki mają właściwości pielęgnacyjne oraz są bardzo wydajne,
    • nie zawierają tak zwanych wypełniaczy do których należą środki konserwujące, środki zapachowe, tłuszcze, talk.
    • charakteryzują się lekką formułą dlatego też praktycznie nie czuć ich obecności na skórze, dzięki czemu dają uczucie komfortu.

    Teraz sami możecie odpowiedzieć sobie na pytanie….

    Czy warto zainwestować w kosmetyki mineralne?

  • Powrót do natury, czyli lecznicze właściwości niektórych roślin ogrodowych

    Data:
    23 lutego 2010
    Dodał:
    Darish
    Dyskusja:
    1 komentarz
    Kategorie:
    Kosmetyki naturalne, Zrób to sama
    Tagi:

    Niżej opisane zapachy nie kojarzą się nam tylko z naturą, wsią czy dzieciństwem. Mają również cenne właściwości lecznicze, które warto wykorzystywać.

    Mięta
    Spędzając wakacje na działce bądź na wsi poszukaj świeżej mięty i zaparz ją jak herbatę. Podana na zimno jak drink potrafi orzeźwić a jej zapach działa pobudzająco. Nie najlepszym pomysłem jest picie mięty przed snem, ponieważ to grozi bezsennością. Doskonale chłodzi również całe ciało, kiedy jej poszatkowane liście dodamy do kąpieli.

    Nagietek i róża
    Zapach nagietka potrafi poprawić humor. Kompresy z jego wyciągu leczą podrażnienia skóry. Płatki nagietka nadają się do dekoracji deserów, sałatek i zup, można je również dodawać do kąpieli. Działają normalizująco na pracę hormonów i organów kobiecych. Dobrze wpływają na skórę i wzrok.

    Koper
    Zapach kopru poprawia samopoczucie. Herbatka koperkowa ma silne właściwości antytoksyczne, dlatego też poradzi sobie z poprawą samopoczucia po zabawach z dnia poprzedniego. Jeśli chcesz pozbyć się nadwagi jedz zielone listki kopru i jego nasiona, to osłabi Twój apetyt.

    Jaśmin
    Określany jest jako mocny afrodyzjak. Jego zapach jest lekki, działa uspokajająco, dodatkowo wzmaga pożądanie zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Warto dodawać go do wspólnej kąpieli i stawiać w wazonie w sypialni.

    Sosny i jodły
    Aromat wydawany przez drzewa iglaste doskonale uspokaja. Spacer po lesie jodłowym lub sosnowym w porze letniej to istne lekarstwo na stres.

    Rozmaryn
    Przenikliwa woń rozmarynu poprawia pamięć, rozjaśnia umysł i wyostrza zmysły. Pomaga w bólach głowy, zwalcza cellulit, działa napinająco na skórę. Bukiecik rozmarynu zawinięty w cienki materiał i zawieszony pod strumieniem wody, którą nalewasz do wanny zadziała pobudzająco na krążenie.

    Skrzyp

    Zawiera krzemionkę, jest naturalnym środkiem wzmacniającym włosy, naczynia włosowate, paznokcie, naskórek, kości, działa stymulująco na przemianę materii. Herbatka ze skrzypu będzie działać witalizująco na paznokcie, włosy i skórę. Można również stosować napar ze skrzypu do kąpieli.

    Melisa, rumianek i lawenda

    Rumianek jest lekarstwem na alergie i stres. Herbatki bądź kompresy z jego kwiatów leczą zmiany skórne i zmniejszają nadwrażliwość na alergeny. Melisa oraz lawenda działa w podobny sposób. Można wykonywać z nich toniki, kąpiele, kompresy i napary. Stosują wyżej wymienione dobra natury nie będziesz podatna na uczulenia, alergie, egzemy, a nawet astmę.

    Pokrzywa
    Jest niemal uważana za bombę witaminowo- minerałową. Jest cudownym lekiem na wszelkie problemy skórne, potrafi poradzić sobie w walce z łupieżem. W celu poprawy wyglądu włosów można spłukiwać je naparem ze świeżo zebranej pokrzywy, dzięki temu cebulki zostaną wzmocnione a włosy pobudzone do wzrostu. Pokrzywę można również spożywać, wystarczy pić sok bądź napar ze świeżych liści. Młodą pokrzywę można dodawać do sałatek i zup niczym szpinak.

    Jak widać, wszystkie opisane rośliny znajdziemy w swoich ogrodach, na działkach, ewentualnie w sklepie zielarskim. Oczywiście ich wyciągi coraz częściej umieszczane są w kosmetykach, lekach bądź produktach spożywczych. Jeżeli naprawdę zależy Ci na cennych właściwościach i prawdziwie naturalnych składnikach stosowanych do pielęgnacji ciała i ducha warto rozejrzeć się za tego typu ziołami.

  • Wady kosmetyków organicznych

    Data:
    8 lutego 2010
    Dodał:
    Darish
    Dyskusja:
    brak komentarzy
    Kategorie:
    Kosmetyki naturalne
    Tagi:

    Niestety nawet kosmetyki naturalne mogą mieć wady. W przeciwieństwie do zwykłych kosmetyków te naturalne działają trochę wolniej, natomiast rezultaty ich działania utrzymają się nieco dłużej. Preparaty naturalne mają krótszy okres ważności, ponieważ nie zawierają sztucznych konserwantów a jedynie czyste i naturalne składniki. Kolejną wadą jest to, że mogą pozostawić na skórze lekki lepki film. Niektórzy narzekają na ich zapach- wszystko z powodu stosowania naturalnych olejków eterycznych zamiast syntetycznych perfum. Kosmetyki organiczne mogą również powodować stany alergiczne skóry, ze względu na dużą zawartość substancji naturalnych. Oczywiście reakcja alergiczna może również wystąpić po zastosowaniu zwykłych kosmetyków, na to nie ma reguły. Jedyną radą na zapobieganie alergiom jest testowanie kosmetyków przed zakupem. Wykonuje się to przez posmarowanie wewnętrznej strony nadgarstka preparatem który mamy zamiar zakupić. Jeżeli po upływie kilku godzin nie wystąpi reakcja alergiczna, swędzenie bądź zaczerwienienie można bez obaw zakupić dany kosmetyk.

  • Moc składników naturalnych

    Data:
    8 lutego 2010
    Dodał:
    Darish
    Dyskusja:
    brak komentarzy
    Kategorie:
    Ciekawostki
    Tagi:

    Obecne receptury kosmetyczne przechodzą niewielki „lifting”. Składniki syntetyczne zastępowane są składnikami naturalnymi, a receptury mleczek, kremów czy maseczek są udoskonalane przez eliminację nadmiaru substancji zapachowych, konserwantów i barwników. Według kosmetologów wprowadzenie nowoczesnych technologii ma za zadanie wspierać działanie ekstraktów roślinnych i jednocześnie zachować ich łatwo przyswajalne przez skórę właściwości w czystej postaci.

    • Kwasy owocowe (AHA)

    Kwasy AHA należą do naturalnych kwasów owocowych. W kosmetyce znalazły zastosowanie w złuszczaniu naskórka z jednoczesnym jego nawilżaniem, usuwaniu przebarwień i rozjaśnianiu naskórka. Ich działanie polega na rozpuszczeniu a następnie usunięciu martwych komórek naskórka. Zabieg z użyciem kwasów przeprowadza się w gabinecie kosmetycznym. Na rynku dostępne są również kremy z zawartością kwasów. Tego typu produkty najlepiej jest stosować na noc, gdyż działanie promieni słonecznych w połączeniu z kwasami może spowodować wystąpienie przebarwień. Maseczki z zawartością kwasów AHA działają oczyszczająco i dodatkowo zwężają rozszerzone pory, są polecane szczególnie dla skóry tłustej.

    • Oliwa z oliwek

    Kuracja z udziałem kremu z oliwą z oliwek pomoże suchej i przesuszonej cerze. W skład oliwy z oliwek wchodzi potas, fosfor, żelazo oraz witaminy A, C, E i witaminy z grupy B. Dzięki zawartości tych składników doskonale uelastycznia i wzmacnia naskórek zapobiegając utracie wilgoci z komórek.

    • Aloes

    Aloes działa nawilżająco, kojąco oraz zapobiega odwodnieniu skóry. Znalazł zastosowanie w preparatach z przeznaczeniem dla skóry wrażliwej, skłonnej do podrażnień. Krem z ekstraktem z aloesu łagodzi zaczerwienienia. Natomiast sam sok zawiera saponiny, działa odkażająco i ściągająco.

    • Kinetyna

    Kinetyna jest głośnym odkryciem kosmetologów. Nazywana jest również roślinnym hormonem wzrostu. Zastosowany w kremach działa pobudzająco na wzrost młodych komórek, jednocześnie hamując procesy starzenia.

    • Imbir, algi i winogrona

    Należą do naturalnych antyoksydantów, zwalczając wolne rodniki ujędrniają skórę, opóźniają pojawienie się zmarszczek, wzmacniają barierę ochronną skóry, hamują procesy starzenia się skóry. Młoda cera będzie wdzięczna za stosowanie kremu nawilżającego z wyciągiem z pestek winogron. Natomiast cerę dojrzałą doskonale zregeneruje i wzmocni krem z wyciągiem z imbiru bądź ekstraktem z alg. Imbir działa relaksująco, dodatkowo hamuje mikroskórcze naskórka, które przyczyniają się do powstania głębszych zmarszczek. Natomiast imbir spłyca już istniejące zmarszczki, pobudza mikrokrążenie i odnowę naskórka.

    • Cytryna

    Zawiera witaminę C, dlatego też ma właściwości rozjaśniające, skutecznie usuwa przebarwienia szczególnie powstałe w wyniku częstego zażywania kąpieli słonecznych. Krem z dodatkiem witaminy C może być stosowany zarówno przez osoby z cerą młodą i dojrzałą.

    • Kofeina

    Ma działanie ściągające, jednocześnie potrafi pobudzić komórki co sprzyja odbudowie naskórka. Zawarta w kremach pod oczy przywraca właściwą kondycję delikatnej skórze. W połączeniu z aplikatorem w kształcie roll-on pomoże pozbyć się cieni pod oczami, opuchlizny. Dodatek kofeiny w balsamach do ciała i peelingach działa antycellulitowo.

    • Ogórecznik

    Ogórecznik zawiera substancje regulujące wilgotność skóry, łagodzi podrażnienia, regeneruje naskórek. Kosmetyki zawierające wyciąg z ogórecznika polecane są dla skóry wrażliwej i suchej.

    • Argan

    Jego olejek działa antyseptycznie, polecany jest dla cery trądzikowej. Działa również wygładzająco i ujędrniająco.

    • Sezam

    Krem z wyciągiem z sezamu pomoże skórze źle ukrwionej, rozgrzeje skórę i wyreguluje pracę gruczołów łojowych, jednocześnie przyczyniając się do procesu samooczyszczania naskórka.

    Zdecydowana większość osób ceniących sobie naturalne składniki zawarte w kosmetykach, będzie usatysfakcjonowana procesem jaki obecnie ma miejsce. Zastępowanie substancji syntetycznych produktami naturalnymi jest bardzo trafnym i nowoczesnym rozwiązaniem jednocześnie idącym w dobrym kierunku – ku naturalności.

  • Substancja roślinne stosowane w preparatach kosmetycznych

    Data:
    2 lutego 2010
    Dodał:
    Darish
    Dyskusja:
    brak komentarzy
    Kategorie:
    Ciekawostki, Kosmetyki naturalne
    Tagi:

    Substancje roślinne jak i te syntetyczne stosowane w kosmetykach są specjalnie selekcjonowane według swoich właściwości. Preparaty do odpowiedniego typu cery zawierają cenne, unikalne substancje aktywne. Każdy typ skóry ma dopasowane odpowiednie czynne składniki i tak:

    cera sucha:


    • witamina A, B5, C, E, H
    • kwas hialuronowy
    • ekstrakt z kasztanowca
    • euceryna
    • mocznik
    • ekstrakt z lukrecji
    • kolagen
    • bio-morska elastyna
    • kaolin
    • aloes
    • ceramidy

    cera wrażliwa:


    • arnika
    • rutyna
    • witamina C i K
    • awokado
    • olej z migdałów
    • d-panthenol
    • alazuleny
    • alantoina
    • wyciąg z lukrecji
    • flawonoidy
    • witamina E
    • miłorząb japoński
    • dwutlenek tytanu
    • tlenek cynku
    • zielona herbata
    • siemię lniane
    • wyciąg z soi

    cera tłusta:


    • kwasy owocowe
    • łopian
    • drożdże
    • krwawnik
    • oczar wirginijski
    • tymianek
    • aloes
    • olejek z drzewa herbacianego
    • kaolin
    • tlenek cynku
    • glinka zielona

    cera naczyniowa:


    • witamina C i K
    • rutyna
    • miłorząb japoński
    • kasztanowiec
    • arnika
    • hibiskus
    • skrzyp
    • glinka biała
    • glinka czerwona
    • algi zielone

    cera z przebarwieniami:


    • ekstrakt z morwy białej
    • wyciąg z brzozy, grejpfruta
    • witamina A, C
    • kwas salicylowy
    • ekstrakt z lukrecji
    • rezorcyna
    • kwasy owocowe

    cera dojrzała:


    • biotyna
    • izoflawony
    • witamina A, C, E, P
    • brzoza, skrzyp, grejpfrut
    • kwasy owocowe
    • peptydy z soi
    • elastyna
    • kolagen
    • fitohormony
    • koenzym Q10

    Substancje roślinne stosowane w kosmetykach

    kosmetyki naturalnel

    Alantoina - pochodna kwasu moczowego, ma silne działanie regenerujące uszkodzoną skórę, w kosmetyce wykorzystuje się przede wszystkim jej właściwości kojące  i łagodzące.

    Aloes – sok z aloesu ma gęstą, żelową konsystencję i zawiera wielocukry, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i substancje przyspieszające przemianę materii, regenerujące tkanki. W kosmetyce wykorzystuje się jego właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, regenerujące i nawilżające.

    Ananas jadalny – jego owoc zawiera bromelinę stosowaną w preparatach do masaży modelujących sylwetkę i zwalczających cellulit.

    Archaidowy olej - bardzo dobrze natłuszcza skórę, ma niewielkie działanie promieniochronne.

    Aralia mandżurska - zawarte w jej korzeniu substancje podnoszą sprawność fizyczną i psychiczną organizmu, pomagają zwalczać objawy starzenia się. W kosmetyce często zastępuje znacznie droższe ekstrakty z żeń-szenia. Poprawia elastyczność i jędrność skóry, spowalnia proces jej starzenia się, walczy z trądzikiem.

    Argile - glinka o właściwościach oczyszczających i ściągających.

    Arnika górska - wzmacnia ściany naczyń włosowatych, zmniejsza obrzęk i bolesność; arniki używa się też do pielęgnacji skóry łojotokowej i włosów ze skłonnością do przetłuszczania się.

    Awokado - olej z awokado ma właściwości regenerujące i łagodzące, w pewnym stopniu także promieniochronne. Stosowany jest w kosmetykach do pielęgnacji skóry starzejącej się, suchej, skłonnej do łuszczenia się.

    Babassu olej - zmiękcza naskórek, wzmacnia bariery skórne chroniące głębsze warstwy przed utratą wilgoci.

    Babka – działa przeciwzapalnie na błony śluzowe, zmniejsza przepuszczalność włosowatych naczyń krwionośnych, przyspiesza regenerację naskórka.

    Bez czarny – ma właściwości zmiękczające, wygładzające i wybielające skórę.

    Biosiarka – stosuje się ją przy łojotoku i przetłuszczających się włosach.

    Bluszcz pospolity – napary z jego liści działają przeciwzapalnie, przeciwłupieżowo. Stosowany w preparatach do cery łojotokowej i trądzikowej.

    Bolus Alba – biała glinka o działaniu absorbcyjnym i wysuszającym.

    Brzoskwinia zwyczajna – olej z owocu i nasion działa regenerująco, wygładzająco i zmiękczająco.

    Brzoza brodawkowata – stosowana w pielęgnacji włosów przetłuszczających się, przy łojotoku, łupieżu oraz w preparatach na pękające naczynka i w kremach przeciwzmarszczkowych.

    Cebula jadalna - ma silne właściwości przeciwbakteryjne i grzybobójcze oraz wybielające piegi i przebarwienia skórne. Stosowana jest również w preparatach do pielęgnacji włosów przy występowaniu łupieżu i łojotoku, a także w kremach przeciwtrądzikowych.

    Centella Asiatica – chińska roślina przyspieszająca mikrocyrkulację krwi.

    Chaber bławatek – ma działanie łagodzące podrażnienia, przeciwzapalne, stosuje się go przy łupieżu, łojotoku, grzybicy.

    Chmiel zwyczajny – łagodzi stany zapalne skóry, przyspiesza gojenie. Stosowany jest przy podrażnieniach skóry, łojotoku łupieżu, grzybicy, wypadaniu włosów.

    Cyprys – wyciągi z młodych pędów cyprysa działają ściągająco, dezynfekująco i łagodząco.

    Czosnek pospolity – ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze; sok z czosnku stosowany jest przy leczeniu trądziku.

    Dąb szypułkowy – ma działanie ściągające, przeciwzapalne, przyspieszające gojenie, reguluje pracę gruczołów łojotokowych skóry głowy, czasem stosowany jest w higienie intymnej.

    Drożdże – używa się ich przede wszystkim do pielęgnacji skóry łojotokowej, tłustej, zanieczyszczonej, z trądzikiem czy do przetłuszczającej się skóry głowy.

    Dziurawiec zwyczajny – olejowy wyciąg z tego ziela stosowany jest w kosmetykach do pielęgnacji cery suchej, wrażliwej, starzejącej się oraz w odżywkach do włosów zniszczonych.

    Eleuterokok kolczasty – ma właściwości pobudzające odnowę naskórka, tonizujące, przywracające skórze zakłóconą równowagę naskórka.

    Eukaliptus - olejek eukaliptusowy ma działanie antyseptyczne; stosowany jest w preparatach do kąpieli, higieny jamy ustnej, kosmetykach do golenia i dezodorantach.

    Flawonoidy - poprawiają ukrwienie skóry, uszczelniają naczynia włosowate, niektóre mają działanie promieniochronne.

    Gliceryna – ma silne działanie nawilżające, poprawia elastyczność i miękkość naskórka.

    Glony (algi) – grupa roślin wodnych. W kosmetyce mają znaczenie głównie glony morskie. Ze względu na zawartość protein, nienasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli, poliwęglowodanów, witamin, mikroelementów zastosowane w kosmetykach mają silne działanie wyszczuplające, modelujące sylwetkę. Działają też antyseptycznie, zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, nawilżają.

    Hydroksykwasy – (kwasy owocowe, AHA) – usuwają zrogowaciałą warstwę naskórka, wygładzając i rozjaśniając skórę, mają też właściwości nawilżające.

    Jeżówka – bylina pochodząca z Ameryki Północnej. W kosmetyce stosuje się ją przede wszystkim do leczenia trądziku i pielęgnacji skóry z nadczynnością gruczołów łojowych.

    Jojoba olej – wzmacnia warstwę lipidową cementu międzykomórkowego i w efekcie zmniejsza utratę wody przez skórę. Ma właściwości natłuszczające i nabłyszczające.

    Kasztanowiec zwyczajny – nasiona kasztanowca zawierają cenne związki chemiczne: escynę i eskulinę wzmacniające ścianki naczynek krwionośnych; wyciąg z kasztanowca pobudza mikrokrążenie.

    Kawior – ekstrakt z kawioru zawiera: podstawowe aminokwasy niezbędne do wzrostu i integralności komórek, fosfolipidy, które pobudzają regenerację naskórka, kontrolują proces nawilżania skóry i zapewniają jej gładkość, mikro i makroelementy konieczne do prawidłowego funkcjonowania komórek.

    Lanolina – wosk zwierzęcy wydzielany przez gruczoły łojowe owiec; jest cenionym emulgatorem i posiada właściwości zmiękczające naskórek i chroniące skórę przed utratą wody; może absorbować dwa razy więcej wody niż wynosi jej objętość.

    Lawenda lekarska – używana głównie do perfumowania kosmetyków. Ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwświądowe i regenerujące, stosowana jest w kremach do cery trądzikowej, szamponach przeciwłupieżowych, maściach zmniejszających rozstępy i blizny.

    Lipa – substancje tłuszczowe tworzące barierę ochronną ograniczającą możliwość przenikania ciał obcych (np. bakterii) oraz utratę wody przez skórę.

    Łopian większy – w kosmetyce używa się go do pielęgnacji skóry tłustej, przy leczeniu trądziku, łojotoku, łupieżu i nadmiernym wypadaniu włosów.

    Makadamia trójlistna – ma właściwości zmiękczające. Jest stosowana w kosmetykach przeciw starzeniu, do pielęgnacji skóry wrażliwej, tracącej elastyczność. Występuje w szamponach do włosów zniszczonych i suchych i w kosmetykach dla dzieci.

    Marchew – hamuje powstawanie zmarszczek. Uelastycznia skórę, działa przeciwzapalnie, zwiększa odporność skóry na infekcje.

    Masło Shea – wykorzystywane jako filtr UV, chroni też naskórek przed wolnymi rodnikami, działa łagodząco i regeneruje miejsca podrażnione słońcem.

    Melisa lekarska – działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie; stosowana jest w kosmetykach do cery tłustej i przetłuszczających się włosów.

    Mięta pieprzowa – ma działanie antyseptyczne, olejek z mięty wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym oraz kosmetykach do higieny jamy ustnej.

    Migdałowy olej - zmiękcza naskórek, wygładza skórę, wzmacnia barierę lipidową naskórka, używany jest do pielęgnacji skóry wrażliwej suchej, skłonnej do podrażnień.

    Miłorząb japoński – zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych, pobudza krążenie i poprawia ukrwienie. Stosowany jest w kremach odmładzających, kremach pod oczy, preparatach do szyi, dekoltu, biustu, kremach na cellulit.

    Miód - ma działanie łagodzące, zmiękczające, wygładzające i lekko rozjaśniające skórę. Jest składnikiem maseczek wygładzających skórę i łagodzących podrażnienia.

    Mleczko pszczele - często jest przyczyną uczuleń, jednak dodaje się je do preparatów do skóry starzejącej się. Zawiera dużo witamin, aminokwasów, związków mineralnych, enzymów i substancji hormonopodobnych.

    Morszczyn pęcherzykowaty – bogaty w sole mineralne i jod, przyspiesza metabolizm. Dzięki dużej zawartości krzemu poprawia napięcie i elastyczność skóry.

    Nagietek – ma działanie regenerujące, przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwalergiczne. Wykorzystywany jest głównie w kosmetykach do skóry suchej, szorstkiej, łuszczącej się, zniszczonej na skutek oparzeń bądź odmrożeń.

    Oczar wirginijski – potoczna nazwa hamamelis – ma działanie przeciwzapalne, ściągające, przeciwkrwotoczne; poprawia ukrwienie skóry i nadaje jej zdrowy koloryt. Stosowany jest w pielęgnacji skóry przetłuszczającej się, zanieczyszczonej, o rozszerzonych porach, a także do pielęgnacji skóry głowy przy nadczynności gruczołów łojowych i skłonności do podrażnień i stanów zapalnych.

    Ogórecznik lekarki – działa nawilżająco, przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie, uszczelnia ścianki naczyń włosowatych, wygładza i uelastycznia skórę.

    Ogórek – surowcem kosmetycznym jest sok bądź przecier; oczyszcza i nawilża skórę, działa ściągająco, wygładzająco i lekko wybielająco. Stosowany jest w preparatach do skóry wrażliwej, podrażnionej i szorstkiej, ale robi też dobrze cerze tłustej i trądzikowej.

    Olej kukui - zmiękcza naskórek, stosowany w kosmetykach do cery suchej, szamponach i odżywkach do włosów.

    Olejek z drzewa herbacianego – ma silne działanie antyseptyczne, przeciwbólowe i przeciwgrzybiczne, leczy trądzik i grzybicę skóry.

    Olej lniany- cenny nośnik witamin A, E i F, działających regenerująco i ochronnie. Leczy stany zapalnie skóry, egzemę i oparzenia.

    Olej z orzecha włoskiego – wzmacnia barierę lipidową naskórka, ma działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne, kojące, przeciwdziała starzeniu skóry, nawilża i uelastycznia, łagodzi podrażnienia.

    Oliwa z oliwek – działa kojąco, przeciwzapalnie, wygładzająco, nawilżająco, wzmacnia bariery ochronne naskórka.

    Paczulowy olejek – używany w produkcji perfum o nucie orientalnej.

    Palmowy olej – ma działanie stymulujące, normalizujące, kojące, przeciwzapalne i ochronne. Stosowany w kremach i balsamach do pielęgnacji ciała, kosmetykach ochronnych, preparatach do kąpieli i pielęgnacji włosów.

    Pokrzywa zwyczajna – stosuje się głównie do pielęgnacji włosów tłustych, przy nadmiernym wypadaniu włosów i łupieżu; ekstrakty z pokrzywy działają ściągająco, poprawiają ukrwienie skóry głowy, regulują proces złuszczania się naskórka.

    Pszenica zwyczajna – olej z kiełków pszenicy ma silne działanie przeciwrodnikowe, dzięki czemu hamuje starzenie się skóry. Działa też przeciwzapalnie i kojąco; wzmacnia bariery chroniące głębsze warstwy naskórka przed utratą wody, nawilża i uelastycznia skórę.

    Rokitnik zwyczajny – uaktywnia fizjologiczne funkcje skóry, działa normalizująco na procesy rozwoju i różnicowania tkanki, przyspiesza jej odnowę. Ma właściwości promieniochronne, przeciwzapalne, przeciwrodnikowe i kojące.

    Rozmaryn lekarski – uzyskiwany z niego olejek ma silne właściwości antyseptyczne i pobudzające krążenie. Napary wraz z innymi mieszankami stosowane są do płukania włosów przetłuszczających się; olej stosuje się do pielęgnacji włosów przy łupieżu, wypadaniu, nadczynności gruczołów łojowych. Najczęściej dodaje się go do szamponów i odżywek; olejku eterycznego nie należy stosować bezpośrednio na skórę, gdyż może wywołać podrażnienia.

    Rumianek – działa oczyszczająco, regenerująco, przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia i świąd skóry, chroni przed zaczerwienieniem.

    Rzodkiew czarna – przeciwdziała wypadaniu włosów, redukuje florę bakteryjną rozwijającą się w wydzielinie łojowej, poprawia mikrocyrkulację krwi w skórze. Wyciągi z rzodkwi znajdują się w kosmetykach do włosów i preparatach do cery zanieczyszczonej i trądzikowej.

    Salicylowy kwas – otrzymywany z kory wierzby, reguluje odnowę komórkową, działa złuszczająco, posiada także właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne; ma zdolność przenikania przez warstwę łojową skóry i wnikania w głąb mieszków włosowych, co ma duże znaczenie w leczeniu trądziku

    Sandałowy olejek – ma działanie antyseptyczne, kojące, przeciwzapalne, zmiękczające skórę. Wygładza szorstką, suchą skórę, jest surowcem w produkcji perfum.

    Sezamowy olej – działa wygładzająco, kojąco, zmniejsza utratę wody w naskórku, jest naturalnym filtrem słonecznym.

    Skrzyp polny – jego przetwory mają działanie ściągające, przeciwzapalne, poprawiają ukrwienie skóry, pomagają jej zachować elastyczność.

    Słonecznikowy olej – wzmacnia bariery naskórka chroniące przed utratą wody, ma działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne.

    Szałwia - ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Łagodzi stany zapalne i nadczynność gruczołów łojowych skóry. Stosowana głownie w kosmetykach do skóry podrażnionej np. nadmiernym opalaniem oraz  w preparatach przeciwtrądzikowych.

    Tatarak zwyczajny – jego przetwory stosuje się w pielęgnacji włosów przetłuszczających się, przy łupieżu, nadmiernym wypadaniu włosów, łojotokowym zapaleniu skóry; w preparatach do pielęgnacji jamy ustnej. Ma działanie dezynfekcyjne, poprawiające ukrwienie skóry.

    Tymianek pospolity – olejek tymianku ma silne działanie przeciwbakteryjne; wchodzi w skład kosmetyków po goleniu, preparatów do pielęgnacji skóry z nadczynnością gruczołów łojowych, przetłuszczających się włosów, przy łupieżu.

    Winogronowy olej - ma działanie przeciwrodnikowe, wzmacnia barierę naskórkową, działa kojąco i przeciwzapalnie, stosowany jest głownie w kosmetykach do pielęgnacji skóry dojrzałej i starzejącej się.

    Żeń-szeń – ma właściwości stymulujące odnowę naskórka, przywracające skórze utraconą równowagę fizjologiczną, tonizujące. Używa się go także w preparatach przeciwko wypadaniu włosów – działa stymulująco na macierz włosa i poprawia ukrwienie skóry głowy.

    Aby mieć pewność, że preparat który chcesz zakupić jest przeznaczony do Twojego  typu cery sprawdź spis jego składników na tyle opakowania. Naturalne substancje aktywne są najważniejszymi składnikami kosmetyków i to właśnie one  mają dobroczynne działanie na naskórek, są również z pewnością zdrowsze dla skóry niż preparaty tworzone syntetycznie.